KAKO PRIDOBITI POTRDILO O PREBOLELOSTI COVID-19

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost COVID-19 je več in sicer:

  • Oseba lahko dokazuje, da je prebolela COVID-19 s pozitivnim  izvidom po klasični PCR metodi ali izvidom hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.


zVEM je enotni sistem obveščanja o rezultatih testiranja COVID-19, kjer lahko posameznik na portalu zVEM pod zavihkom  eDokumenti preveri rezultate testiranja. Za uporabo je potrebno imeti  digitalno potrdilo. Navodila za uporabo portala zVem  https://zvem.ezdrav.si/navodila-za-prijavo.

Portal zVEM nudi možnost uporabe tudi v angleškem jeziku. V tem primeru se potrdilo o rezultatu testiranja izpiše v angleškem jeziku.

  • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu - poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
     
  •  V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista  pa mora to s pisnim potrdilom potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19.