SLUŽBA ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO

Navodila pacientom pred odvzemom biološkega materiala

Pred odvzemom biološkega materiala oddate zdravstveno kartico in laboratorijsko napotnico (e-napotnica, ali fizična napotnica) na sprejemnem okencu ali laboratorijskemu osebju v področnih laboratorijih in počakate v čakalnici.

Navodila pacientom pred odvzemom biološkega materiala

Za pravilen odvzem bioloških vzorcev smo za vas pripravili navodila, ki jih je za zagotovitev pravilnih rezultatov analiz potrebno upoštevati.

Odvzem krvi

Če je pacientu naročeno, da mora biti tešč, naj dan pred preiskavo ne pretirava z različnimi aktivnostmi in naj uživa normalno hrano. Od 8. ure zvečer dalje naj ne uživa hrane, pije lahko le vodo. Določena hrana vpliva na fizikalne in kemijske lastnosti krvi in takšni vzorci niso primerni za analizo. Na rezultate preiskav vplivajo tudi pretiran vnos alkohola, velika fizična aktivnost, udarci, poškodbe. Odvzem krvi teščim preiskovancem se vrši med 7. in 11. uro. Ta časovni okvir se uporablja zato, ker so nihanja nekaterih analitov v toku dneva zelo velika in da bi se izognili razlikam, ki so posledica odvzema v različnem obdobju dneva. Po odvzemu krvi je pomembno, da sterilni tampon vsaj 5 minut močno pritiskate na mesto vboda, da preprečite krvavitev v podkožje in nastanek modric.

Odvzem urina (Zloženka)

Laboratorijsko osebje vam pove kakšen vzorec urina je potreben za preiskave:

  • najpogosteje je zahtevan priložnostni vzorec urina. V tem primeru je potreben srednji curek urina, ki ga dobimo tako, da prvi del urina spustimo v školjko stranišča, drugi del v čašo za odvzem urina, preostali del pa zopet v stranišče,
  • urin za mikrobiološke preiskave (urin na Sanford) oddate v sterilne posodice (Sanford posodice).
Odvzem blata (Zloženka)

Blato oddate v posebno posodico, ki jo dobite v laboratoriju. Za preiskavo izberete sumljive dele blata (krvave, črne). Potrebujemo za lešnikovo velikost vzorca. Izvide običajno izdamo ali pošljemo še isti dan po odvzemu. Nekaterih preiskav ne izvajamo vsak dan. Informacije o preiskavah so na voljo v pisarni centralnega laboratorija ali v posameznih področnih laboratorijih.

PODROBNEJŠA NAVODILA: